در این سری از مقالهها به معرفی و تحلیل گروههای جام جهانی 2022 قطر میپردازیم و شرایط هر تیم را بررسی میکنیم. در اولین گام، به گروه اول این مسابقات سفری خواهیم داشت جایی که هلند در کنار سنگال شانس اصلی صعود محسوب میشود.
مهران فرهادی، فوتبال لب – باوجود حضور هلند متحول شده لویی فنخال و سنگالی که روزهای خوبی رو با بازیکن سابق خود به عنوان سرمربی طی میکند در کنار قطر میزبان کسی نگاه ویژهای به این گروه از مسابقات ندارد.
هلند که به عنوان شانس اول صعود از این گروه شناخته میشه دوران نسبتا خوبی رو پشت سر میگذارد. هلندیها طی ۱۰ بازی برای رسیدن به بزرگترین رویداد فوتبالی جهان با ۷ برد، دو مساوی و تنها یک باخت صعود بسیار راحتی رو به جام جهانی ۲۰۲۲ قطر داشتند.
اما هلندیها تحت نظر فنخال چگونه بازی میکنند؟
تیم فنخال فرق چندان زیادی با باقی هلند هایی که تو ادوار مختلف این جام دیدیم نداره. علاقه زیاد به پرس از بالا حریفان، فوتبال شناور همراه با چرخشهای بسیار میان بازیکنان و وابستگی بسیار به مالکیت توپ از ویژگیهای ملموس این ورژن هلند هستند. پس از جایگزینی دیبوئر در ماه آگوست سال ۲۰۲۱، فنخال ابتدا تلاش داشت تا با سیستم ۴۳۳ همین مطالبات را از بازیکنان خویش داشته باشد اما کمبود یک هافبک با ویژگیهای دفاعی و عدم هماهنگی مهرههای دفاعی در سیستم ۴ دفاعه، باعث شد تا پیرمرد هلندی به سیستم ۳۴۲۱ روی بیاورد.
در زمانهایی که لالههای نارنجی مالکیت توپ را در اختیار دارند، معمولا فرنکی دیونگ کمی عقب آمده و به صف مدافعان تیم اضافه میشود تا بتواند ارتباط لازم میان خطوط تیم را یرقرار کند. کاری که شاید هیچکس بهتر از او قادر به انجام دادن آن نباشد.
در فاز دوم با بالا بازی کردن دو وینگبک تیم، هلندیها برتری عددی قابل توجهی در میانه میدان نسبت به حریف پیدا میکنند و معمولا تلاش دارند تا با ایجاد Overload در سمتی از زمین و ایزوله نگه داشتن سمت مقابل، شرایط را برای سوییچ بازی و فرار های وینگبک سمت مقابل مهیا کنند.
در خارج از مالکیت هلندیها به طرز وحشتناکی بالا بازی میکنند و فرآیند دفاع را از همان جلو آغاز میکنند. به طور میانگین هلند یکی از بالاترین محل قرارگیری خطوط را در میان تیمهای حاضر در جام جهانی دارد و همین میتواند تبدیل به کابوس مدافعان تیمهای دیگر این جام بشود.
بازیکن کلیدی؟ قطعا میتوان از فرنگی دییونگ هافبک ۲۵ ساله بارسلونا به عنوان مهمترین بازیکن هلند ورژن فنخال نام برد. دیونگ که هم نقش بزرگی در روند بازیسازی تیمش دارد و هم در هنگام حملات میتواند با یک پاس خطشکن هر دفاعی را بهم بریزد قطعا نقش ویژهای در برنامه های لویی فنخال برای جامجهانی پیشرو دارد.
اکوادور اما تیم دیگر این گروه میباشد که با جوانترین اسکواد بین تیمهای آمریکای جنوبی پای به این جام میگذارد. برخلاف تصورات، گوستاوو آلوارو سرمربی آنها علاقه زیادی به انجام با حوصله مراحل بیلدآپ و بازیسازی از عقب دارد و معمولا بخش عمده این وظیفه را به الکساندر دومینگز سنگربان خود و تیرو هینکاپه مدافع ۲۰ ساله باشگاه بایرلورکوزن واگذار میکند.
اما خب باتوجه به قدرت کمتر آنها نسبت به دیگر تیمهای گروه انتظار میرود تا آلوارو شیوه بسیار محتاطانهتری را برای این مسابقات برگزیند. درست مانند بازیهایی که در برابر برزیل و آرژانتین انجام دادند، این احتمال وجود دارد که اکواردوریها با سیستم ۴۳۳ حریف را پرس کنند و در هنگام چینش بلاک خود در وسط زمین از چینش ۴۴۲ استفاده کنند.
در هنگام مالکیت آنها علاقه چندانی به بازیگردانی و کنترل بازی ندارند و معمولا با کمترین ضرب ممکن و سرعت و تمپو بالا به دروازه حریف نزدیک میشود. طبق نمودار زیر آنها حتی از برزیل و آرژانتین نیز با سرعت بیشتری برای رسیدن به دروازه رقبا تلاش میکنند.
اما مهمتر از همه اینها، قدرت اکوادوریها در ضربات ایستگاهی میباشد. در حین مسابقات مقدماتی جام جهانی ۲۰۲۲ قطر، آنها بیشترین شوت، بیشترین امید گل و بیشترین گل را میان تیمهای آمریکای جنوبی از روی ضربات ایستگاهی داشتند و هیچ تیمی از این لحاظ حتی نزدیک شاگردان گوستاوو آلوارو هم نبودند.
همینطور میتوان از مویسز کایسدو هافبک میانی ۲۱ ساله برایتون که توجه باشگاههای مانند منچستریونایتد را نیز به خود جلب کرده به عنوان کلیدیترین بازیکن آنها نام برد زیرا که کایسدو نقش بزرگی در بازی اکوادور در خارج و هنگام مالکیت دارد و محور اصلی تیم آلوارو محسوب میشود.
قطر میزبان نیز در کنار سنگال شانس نسبتا برابری برای صعود از گروه A مسابقات دارد. آنها که به عنوان تیم میزبان و قهرمان آسیا پا به میدان بزرگ جامجهانی میگذارند امید دارند تا تحت هدایت فلیکس سانچز باز بتوانند یک تورنومنت رویایی دیگر را پشت سر بگذارند.
سانچز معمولا قطری ها را با سیستم ۳۵۲ به میدان میفرستد البته که چینش ۴۳۳ نیز به کرّات توسط این مربی اسپانیایی مورد استفاده قرار گرفته.
باوجود اینکه قطری ها در چیدن بلاکهای دفاعی در میانه زمین تبهر دارند اما مشکل پرس کردن آنها یکی از بزرگترین مشکلات نماینده میزبان این جام محسوب میشود. درطی مرحله نیمهنهائی مسابقات گلدکاپ در برابر آمریکا و یا دیدار در برابر ژاپن در فینال جام ملتهای آسیا، شاگردان دیاز فقط در هنگام ضربات ایستگاهی حریف یا هنگامی که توپ در کنارههای زمین قرار دارد کمی بالاتر رفته و به طور معمول جانب احتیاط را حفظ میکنند.
قطر برنامهریزی دقیقی برای حضور در این جام داشته و الان حدود ۶ ماه از شروع کمپ تمرینی آنها جهت آمادگی برای این بزرگترین رویداد تاریخ این کشور میگذرد. در طی این ماهها قطریها در تورنومنتهای مختلفی مانند گلدکاپ، عرب کاپ و کوپا آمریکا شرکت کردند و نگاه ویژهای به مسابقات پیشرو داشتهاند.
در هنگام مالکیت آنها درست مانند تیمی که توسط یک اسپانیایی هدایت میشود بازی میکنند. قطریها اراده ویژهای دارند تا قواعد بازیسازی را در هر سه یک سوم زمین فوتبال رعایت کنند و با استفاده از سوییچهای مداوم و ناگهانی، پاسهای خطشکن و صبر و حوصله بالا هنگام در اختیار داشتن توپ فوتبال خود را به حریفان دیکته کنند.
موئز علی و اکرم عفیف دو تن از کلیدیترین بازیکنان قطر در جام جهانی پیشرو میباشند. دو بازیکنی که نقش پررنگی در قهرمانی قطر در جتم ملتهای آسیا داشتند حالا به عنوان امید های اصلی نماینده کشور میزبان شناخته میشوند.
سنگال و آلیسو سیسه که به عنوان قهرمان آفریقا پا به این مسابقات میگذارند امید اول قاره سیاه در این تورنومنت محسوب میشوند. سیسه معمولا شاگردان خود را با چینش ۴۳۳ راهی مستطیل سبز میکند و به بازیکنان میانی دستور میدهد تا فشردگی زمین را به گونهای حفظ کنند که هم محفظههای نفوذ بسته باشد و هم دو فولبک تیم بتوانند در رفت و آمد دائم باشند و با حضور سادیو مانه و اسماعیلا سار در کنار دو مدافع کناری، سنگال تیم بسیار خطرناکی در کنارههای زمین نشان داده.
برای مثال تصویر زیر نشان میدهد که دو وینگر سنگال مایل به وسط و نیمفضاها بازی میکنند و دو مدافع کناری وظیفه تامین عرض زمین را به عهده دارند. در فاز ابتدایی بیلدآپ معمولا هافبکهای آنها به مدافعان نزدیکتر شده و دو مدافع کناری بالا میکشند.
اما با همه اینها، نبوغ سیسه در هنگامی که تیمش مالکیت توپ را در اختیار ندارد مشخص میشود. آنها در طی ۷۷ مسابقه تحت هدایت کاپیتان سابق تیم ملی سنگال تنها ۵1 گل دریافت کردهاند و ساختار دفاعی مستحکمی را تشکیل دادهاند. سنگالیها معمولا علاقه به پرس کردن حریف از بالا دارند و این کار را به خوبی انجام میدهند.
آنها معمولا با سیستم ۴۳۳ شروع به پرس حریف میکنند و در صورت شکستن خط اول پرس، سریعا با چینش ۴۴۲ یک میدبلاک تشکیل میدهند و فشردگی طولی و عرضی را به گونهای رعایت میکنند که مدافعان حریف به سختی گزینهای برای ارسال پاس پیدا کنند.
و قطعا از سادیو مانه، وینگر بایرن مونیخ و کاپیتان شیرها میتوان به عنوان کلیدیترین بازیکن سنگال آلیو سیسه نام برد. سنگالی که با وجود همگروهی با هلند و قطر میزبان، انتظار میرود تا با بتواند با کاملترین اسکواد قاره آفریقا، به عنوان قهرمان و تیم اول این قاره راهی مراحل حذفی مسابقات شود.