برنتفورد و پروژه زنبورهای توماس فرانک

برنتفورد و شروع از صفر تا صد، جادوگری در کندوی زنبور عسل…

تیم فوتبال برنتفورد

یوسف جوانشیر، فوتبال لب – توماس فرانک، سرمربی 49ساله و دانمارکی تیم فوتبال برنتفورد، در روز 9ام اکتبر سال 1973 به دنیا آمد. فرانک از سال 2011 مربیگری را در رده ملی شروع کرد. اولین سابقه مربیگری این استعداد خوش‌فکر، در تیم زیر 17ساله‌های دانمارک رقم خورد. درست یک سال بعد و در 35 سالگی، به تیم زیر 19ساله‌ها راه یافت.

روند بسیارعالی فرانک و همچنین ریل پیشرفت او به تیم‌ملی خلاصه نشد. بطوریکه در سال 2013 به تیم Bronby IF کشورش پیوست و آنجا به کارش ادامه داد. تا سال 2016 توانست چیزهای زیادی را به کوله‌پشتی سبک‌ش اضافه کند و در این راه موفق هم عمل کرد. بازیکن‌سازی، مهم‌ترین خصوصیت این نابغه‌ی کمتر دیده‌شده بود و هست. توماس توانست قدرت ذاتی خاص و خالصی را در این حرفه، از خود نشان دهد. در ادامه با چند تن از استعدادها و بهترین‌های این سرمربی دانمارکی آشنا خواهیم شد.

اگر ابتدا بخواهیم روند بحث را به سمت سبک بازی و روش تاکتیکی فرانک ببریم، باید به سال 2016 سفر کنیم. جایی که توماس فرانک یک تیم چمپیونشیپی به نام Brentford FC یا همان برنتفورد، پیوست و دقیقا تمام ماجرا از این نقطه شروع شد. پیش از این، فرانک در سه فصلی که در تیم دانمارکی سپری کرده بود، آمار جالبی را از خود به نمایش گذاشت؛ رکورد  %44.7 پیروزی و فقط 29 شکست در 103 بازی! رکوردی که برای یک مربی تازه وارد به این عرصه، رزومه‌ای چشمگیر محسوب می‌شد. اما اگر کمی جلوتر برویم، اولین تجربه مربیگری فرانک در یک لیگ سطح بالا ( چمپیون‌شیپ)، می‌توانست برای این نابغه یک چالش سخت باشد.

فرانک از کجا آمد؟

فرانک سال 2016 به انگلیس آمد و زیر نظر ریچارد او کِلی، به عنوان کمک‌مربی مشغول به کار شد. آنقدر خوب و قابل توجه عمل کرد که دقیقا دو سال بعد، در سال 2018، طی قراردادی 2 ساله به عنوان سرمربی تیم برنتفورد منسوب شد. مهم‌ترین و ابتدایی‌ترین کاری که فرانک در این تیم پیاده کرد، افزودن یک تیم روانشناسی ورزشی14 نفره به تیم 5 نفره خودش بود. مدیرورزشی تیم برنتفورد، راسموس انکرسن، در سال 2018 پروژه این مرد دانمارکی را استارت زد.

توماس فرانک برای آغاز این پروژه، شروع به پیداکردن استعدادهای سوخته، و یا به اصطلاح آشغال‌های دور ریز تیم‌های مختلف، کرد. اگر نیم‌نگاهی به این بازیکنان مستعد بیاندازیم، شاهکارهایی مانند داوید رایا، اُلی واتکینز (بازیکن حال حاضر استون ویلا) و آیون تونی، سامان قدوس، سرجی کنوس، ماتیاس یورگنسن، کریستین نورگارد، کریستین اریسکن (بازیکن حال حاضر منچستریونایتد) و همچنین تلنت‌هایی که دیده نشده بودند و به اصطلاح، بولد نبودند، را در برنتفورد جمع کرد

ورزشگاه کامیونیتی برنتفورد

فصل ابتدایی حضور فرانک

فصل اول حضور فرانک در چمپیون‌شیپ، آنچنان خارق‌العاده پیش نرفت و این تیم با 46 امتیاز، در رده 11ام جدول جا خوش کرد و فصل را به پایان رساند. منتهی نکته‌ای که وجود داشت، این بود که برنامه‌ی این مربی دانمارکی، پروژه‌ای بلندمدت را به تیم مدیریتی پیشنهاد کرده بود. جالب‌ترین سکانس این سینماییِ چند قسمتی آنجایی رقم می‌خورد که، تیم فرانک در هیچ چیزی جز تصاحب توپ، در رده‌بندی 3تیم برتر چمپیون‌شیپ قرارنگرفت! در همین فصل، نیل ماوپی با 25 گل‌، الی واتکینز و سعید بن‌رحما با 10 گل، بهترین گلزنان تیم‌شان بودند. بن‌رحما توانست با دادن 14 پاس‌گل جای خود را در ترکیب پیدا نماید. از این جهت او را به عنوان یکی از بهترین کشف‌های فرانک، یاد می‌‎کنند.

فصل دوم فرانک

فصل دوم، همه چیز تغییر کرد و ورق کاملا برگشت! فرانک، در فصل 20-2019 افق تازه‌ای به سوی مدیران و تماشاچیان و همچنین بازیکنان تیم‌ش باز کرد. سرمربی حالا 47ساله برنتفورد، با درخشیدن الی-واتکینز، سعید بن‌رحما، ایتن پیناک و برایان ام‌به‌اومو، با 80 گل‌زده و کسب 81 امتیاز، رده‌ی سوم چمپیون‌شیپ را تصاحب کرد؛ اما انگار هنوز زمان راهیابی به رویای فرانک نرسیده بود. در این فصل بی‌نظیر، واتکینز با 25گل، بن‌رحما و ام‌به‌اومو نیز به ترتیب با 17 و 15گل، برترین گلزنان تیم فرانک بودند.

فصل سوم حضور

اما فصل سوم حضور فرانک روی نیمکت زنبورها، کمی متفاوت‌تر از قبل بود. سبک بازی فوتبال انگلیسی مبتنی بر دفاع براساس بازی با توپ‌های بلند و اتکا به توانایی فیزیکی و جسمانی بازیکنان، که نیازمند بدنسازی فوق‌العاده قوی می‌شد. در کنار حفظ پرسینگ و توتال‌فوتبال مدنظر فرانک، تعویض چیدمان بی‌نقص باعث شد تا حالت‌های مختلفی را بهمراه داشته باشد. این موضوع باعث شد تا از طرفی سیستم پرسینگ تیم مقابل را خنثی کند و از طرفی دیگر، پلن‌های مختلفی را برای تیم به ارمغان بیاورد که در نوع خود بسیار منحصربه‌فرد بود.

در فصل 21-2020 چمپیون‌شیپ، تیم لندنی بلاخره توانست به روند خوب‌ش، یک پایان دلچسب را پیوند بزند. آن‌ها با 87 امتیاز و 79گل‌زده، به لیگ برتر راه پیداکردند. تونی در این فصل برای فرانک و برنتفورد، بهترین بازیکن، بهترین گل‌زن و بهترین پاسور شد. تونی نقطه عطف زنبورها در راهیابی به لیگ دسته اول انگلیس نام گرفت.

فصل 22-2021

فصل 22-2021، اولین فصل حضور برنتفوردِ فرانک در پریمیرلیگ بود. کسب 46 امتیاز و قرارگرفتن در رده 13ام دستاوردی نسبتا مطلوب به حساب می‌آمد. 48 گل در 38 بازی نشون‌دهنده تاثیر فشار بازی‌ها و سطح لیگ در عملکرد بازیکنان این تیم بود. نکته حائز اهمیت، 25گل در جریان بازی، 15گل از روی ضربات شروع مجدد و 6گل از روی ضربه‌ پنالتی بود. آیون تونی در این فصل 4 بار بهترین بازیکن زمین، 12 گل‌زده و 5 پاس‌گل را به نام خود ثبت کرد. او یکی از عوامل موثر تیم فرانک به شمار می‌آید. برنتفورد در این فصل میانگین 1.3 گل در هر بازی به ثمر رساند (رده 11ام لیگ) و 1.5 گل در هر بازی (رده 12 لیگ) دریافت کردند. با این حال، با 9 کلین‌شیت در رده 10ام لیگ از این لحاظ قرارگرفتند.

فصل 23-2022

اکنون و با پایان فصل 23-2022، با تغییر سیستم، استفاده از روش‎‌های بازی جدید و همچنین خرید و استفاده از بازیکنایی مانند آرون هیکی، کین لویس پاتر، میکل دامسگارد و بن‌ می در پست‌های جدید، برنتفورد با فرانک توانست لیگ را با 3 پله صعود نسبت به فصل گذشته، در رده 9ام به اتمام برساند. 59 امتیاز از 38 بازی حاصل تلاش شاگردان فرانک در این فصل بود. تعداد 58 گل‌زده و میانگین 1.5 گل در هر بازی و قرار گرفتن در رده 7ام از این حیث بسیار با اهمیت بود.

میانگین 43.5% مالکیت نشا‌ن‌دهنده‌ی برنامه بیشتر در پلن‌های متفاوت توتال فوتبال، توپ‌های بلند، سوییچینگ و کانتر اتک برنتفورد بود. بهترین بازیکن این فصل تیم فرانک دوباره کسی نبود جز آیون تونی. او که با 20 گل و 4 پاس‌‎گل و 6 جایزه بهترین بازیکن زمین، بهترین عملکرد را داشت. ام‌به‌اومو نیز با 9 گل و 8 پاس‌گل و 5 جایزه بهترین بازیکن زمین، نقش بسزایی را در این موفقیت پروژه فرانک ایفا کردند. عملکرد فوق درخشان دروازبان‌ها و مدافعان برنتفورد نیز باعث ثبت 12 کلین‌شیت (رده 6ام در لیگ) در این فصل شد.

سبک فرانک بسیار چالش‌برانگیز است. بطوریکه یکی از سخت‌ترین بدنسازی‌ها، تمرینات ذهنی و روانی، تمرینات و برنامه زندگی سالم را به‌خودی خود برای بازیکنان بوجود می‌آورد. همچنین تماشای یک بازی لذت‌بخش و سراسر هیجان را برای تماشاچیان به همراه دارد. در مقاله بعدی به نحوه و سبک بازی زنبورها زیر نظر توماس فرانک اشاره خواهیم کرد.

2 thoughts on “برنتفورد و پروژه زنبورهای توماس فرانک

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *